Σε έκθεση φωτογραφίας στο ΠΠΙΕΔ οι πρόσφυγες του προγράμματος ESTIA

PPIED.jpg

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, οικογένειες προσφύγων και αιτούντων άσυλοπου φιλοξενούνται σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας,επισκέφτηκαν το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ). Την περίοδο αυτή φιλοξενείται στο ΠΠΙΕΔ, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, έκθεση φωτογραφίαςμε θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή και την περίοδο αποκατάστασης και εγκατάστασης των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Οι οικογένειες προσφύγων και αιτούντων άσυλο παρακολούθησαν, με την υποστήριξη διερμηνέωντου προγράμματος ESTIAστις γλώσσες Αραβικά, Φαρσί, Κουρμαντζί και Σορανί,  την παρουσίαση του Ερευνητή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Δημήτρη Καμούζη με θέμα:«Σώστε τα παιδιά!»: Η ελληνική προσφυγική κρίση του 1922 και οι διεθνείς ανθρωπιστικές εκστρατείες ενημέρωσης». Οι οικογένειες των προσφύγων με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν,αφού παρακολούθησαν την παρουσίαση, έκαναν ερωτήσειςστον κ. Καμούζη για την Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγική κρίση του 1922 και  περιηγηθήκαν στην έκθεσηφωτογραφίας μαζί με τα παιδιά τους.

Η επίσκεψη στην συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας συνέβαλε στην βιωματική επαφή των προσφύγων του σήμερα με τους πρόσφυγες που εγκατασταθήκαν από τη Μικρά Ασία το 1922 και συνδέθηκαν με την ιστορική-προσφυγική κληρονομιά του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-  Νέας Χαλκηδόνας.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του (Κ.Ε.Δ.Ν.Φ.Ν.Χ.), από τον Σεπτέμβριο του 2017, υλοποιεί το πρόγραμμα ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  πραγματοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

PPIED 2.jpg

Category: 

Document: 

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!