Συνέντευξη του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρου

Giannis_Vouros.jpg

Νέα Φιλαδέλφεια, 22/06/20

Κύριε Δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό από την “μάχη με τον κορωνοϊό” που θα στεκόσασταν;

Είναι δεδομένο και αποδεκτό πλέον απ’ όλους, πως μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας, μας «έλαχε» να βρεθούμε απέναντι σε μία πανδημία. Απέναντι σε μία πραγματικά δύσκολη και απαιτητική περίσταση που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη μπορώ να πω, οι σχεδιασμοί και η αποτελεσματικότητά μας. Ως δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας από τις πρώτες ημέρες αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης (συγκεκριμένα από τις 26/02) ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην χώρα μας, αρχίσαμε να προετοιμάζουμε τους μηχανισμούς των υπηρεσιών μας, θέλοντας να προλάβουμε και να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις. Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση με όσα μέσα διέθετε και αυτή τη φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αποδείξαμε σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία πως οι δήμοι και οι εργαζόμενοι σε αυτούς είναι το πρώτο στήριγμα της κοινωνίας μας. Οι κατ’ οίκον διανομές τροφίμων και φαρμάκων στους ευάλωτους συμπολίτες μας, η εξασφάλιση 6+2 οχημάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής μας υπηρεσίας, η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των ευπαθών ομάδων, η συνεργασία του τομέα κοινωνικής πολιτικής με τη δομή «βοήθεια στο σπίτι», οι συνεχείς απολυμάνσεις, ήταν ορισμένα μόνο από αυτά που κάναμε και στα οποία μπορούμε να σταθούμε. Κρατάμε λοιπόν όλη αυτή την συσσωρευμένη εμπειρία ως παρακαταθήκη για όλα εκείνα που πρέπει να υλοποιηθούν κατά την διάρκεια της θητείας μας. Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο.

Ποιες είναι οι επόμενες σημαντικότερες προτεραιότητές σας;

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καθαριότητας. Όπως πιθανόν γνωρίζετε πέραν των καθημερινών δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ήδη υλοποιήσαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τον σχεδιασμό μας για την απολύμανση και το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Γεγονός που θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή μειώσαμε τα Δημοτικά Τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φυσικά η δουλειά σε αυτό το κομμάτι δεν σταματά ποτέ.

prasino_tameio_alsos.jpg

Όμως ήδη έχουμε περάσει και στη β’ φάση του σχεδίου μας με το βλέμμα μας στα έργα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί.

Αποκατάσταση πεζοδρομίων,

ενίσχυση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού,

αναβάθμιση των αθλητικών χώρων του Δήμου μας,

αναβάθμιση του άλσους μας,

κατασκευή νέου ΚΑΠΗ,

μετατροπή του π. στρατιωτικού εργοστασίου της Νέας Χαλκηδόνας σε πολυχώρο Πολιτισμού,

κατασκευή παιδικής χαράς ΑΜΕΑ κλπ.

Δίνοντας παράλληλα βάρος στην εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν αυτά το συντομότερο.

Ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την:

Αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Φιλαδέλφειας «Ζαχ. Αλεξάνδρου –Ιωνικός».

Υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε σχολικές μονάδες του Δήμου μας.

Αναβάθμιση της πυροπροστασίας του άλσους μας.

Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες.

Όπως και για τον Μετασχηματισμό της πόλης μας σε μία έξυπνη πόλη. Δωρεάν – ελεύθερο wifi σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και δημοτικά κτίρια του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, καθώς και η αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα αλλάξουν και θα διευκολύνουν την επικοινωνία του δημότη με το Δήμο του.

Ανησυχείτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα σε επίπεδο διοίκησης μετά το “διαζύγιο” με την παράταξη που ηγείται ο κ. Γρετζελιάς;

Όχι δε νομίζω ότι θα δημιουργηθεί κάποιο παραπάνω πρόβλημα σε σχέση με όσα έχουμε δει και βιώσει στα δρώμενα του Δήμου μας στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, η αντιπολίτευση ή μέρος αυτής για να ακριβολογούμε, προσπαθεί με κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο τρόπο να «μπλοκάρει» όπως έχω ξαναπεί, την λειτουργία των υπηρεσιών μας και να καθυστερήσει την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Επομένως είμαστε προετοιμασμένοι. Όσον αφορά την πολιτική που ασκεί ο κ. Γρετζελιάς, μην λησμονούμε πως ακόμη και ως «συνεργαζόμενος» με την Δημοτική μας Αρχή, δεν ψήφισε ο ίδιος και η παράταξή του τον περασμένο Νοέμβριο την πρότασή μας για τα δημοτικά τέλη. Ένα βασικό κομμάτι, αν όχι το σημαντικότερο του δημοτικού προϋπολογισμού. Άρα και ο πλέον δύσπιστος κατανοεί πως ιδιαίτερη διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας δεν υπάρχει από αυτή την πλευρά της αντιπολίτευσης. Φυσικά αυτό δεν μας πτοεί, συνεχίζουμε να πορευόμαστε με πνεύμα σύνθεσης, συνεργαζόμενοι με εκείνους που πιστεύουν πραγματικά και όχι στα λόγια, στις συνθέσεις. Με μοναδικό μας γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, με μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις. Η δουλειά είναι καθημερινή και δεν σταματά, σε κάθε τομέα δράσης.

100991408_1431002133770220_6956569043411140608_n.jpg

Στην επικαιρότητα του δήμου είναι τα ζητήματα της σχολικής στέγης. Ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και πως τα αντιμετωπίζετε;

Στο Δήμο μας κτίζεται ένα νέο σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ένα έργο το οποίο προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς τους προηγούμενους μήνες. Με συνεχείς παρεμβάσεις μας, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στις Κτιριακές Υποδομές, το έργο έχει ξεμπλοκάρει και θέλουμε να πιστεύουμε πως σε λίγους μήνες αυτό το σύγχρονο σχολικό συγκρότημα θα ανοίξει τις πόρτες του για τους μαθητές της πόλης μας. Όσον αφορά τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια, προσπαθήσαμε και κατά την διάρκεια του «lock down» να προχωρήσουμε σε εργασίες που ήταν απαραίτητες (διαμόρφωση αύλειων χώρων, εσωτερικές εργασίες, ράμπες ΑΜΕΑ κλπ). Το ίδιο θα γίνει και κατά την διάρκεια της θερινής διακοπής.

97362260_10219327383989192_7497510433356513280_n.jpg

Ήδη έχει εγκριθεί δαπάνη ύψους 235.186 € για την συνολική συντήρηση και επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων σχολείων. Παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας που θα επιλύσουν πολλά από τα χρόνια αιτήματα της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.

Όσον αφορά την προσχολική αγωγή, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση προκατασκευασμένης αίθουσας στο χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Νέας Χαλκηδόνας για την κάλυψη των υπεραρίθμων παιδιών των νηπιαγωγείων της περιοχής που στεγάζονταν στον προθάλαμο του ανωτέρω νηπιαγωγείου, ενώ όπως πιθανό να γνωρίζετε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας, στην κατασκευή ενός νέου παιδικού/βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη μας. Ένα έργο για το οποίο ο Δήμος δεν θα σπαταλήσει ούτε ένα ευρώ και παρά ταύτα το 50% των θέσεων θα καλύπτεται από παιδιά συνδημοτών μας, με τα κριτήρια που ισχύουν για όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

95900572_722107945226163_7698374388659257344_n.jpg

Το γήπεδο της ΑΕΚ ολοκληρώνεται με γοργούς ρυθμούς. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το πως προχωράει το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης που γίνεται από την Περιφέρεια;

Η υπογειοποίηση των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών είναι ένα ακόμη μεγάλο και σημαντικό έργο. Σκεφτείτε ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα, οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας θα απολαμβάνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους έναν πανέμορφο πεζόδρομο 800 περίπου τ. μέτρων. Έναν καλαίσθητο πεζόδρομο, με δέντρα και πράσινο όπου όλοι μας θα μπορούμε να κάνουμε τη βόλτα μας, με ασφάλεια. Ζούμε σε μία εποχή όπου κάθε επιπλέον μέτρο κοινόχρηστου χώρου εντός του αστικού ιστού, δίνει ανάσα σε κατοίκους και επισκέπτες των πόλεών μας. Πρόκειται επομένως για ένα ακόμη έργο που σύντομα θα συνεισφέρει στην αλλαγή της όψης της πόλης μας και για το οποίο όλοι μας πρέπει να είμαστε χαρούμενοι.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Χτύπος" (φ. Σαββάτου, 20/06/20)

Category: 

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!