Nea Filadelfia 18°C Partly cloudy

Η εικαστική έκθεση “Η ανάγκη της θύμησης” στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Νέα Φιλαδέλφεια, 28/04/2023

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, σε συνεργασία με το σωματείο «Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού», παρουσιάζει την εικαστική έκθεση H ανάγκη της θύμησης”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου 2023.

Στην έκθεση “H ανάγκη της θύμησης” συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις. Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων χαρακτηρίζουν τον πλουραλιστικό και πολυφωνικό χαρακτήρα της έκθεσης. Η έκθεση ενσαρκώνει την πρόθεση όλων μέσα από την τέχνη να συνδέσουν το παρελθόν και την Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην τέχνη, στην ιστορία, στην φιλοσοφία, στην κοινωνιολογία και ψυχολογία με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος στο μήνυμά του μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η μοναδική αυτή έκθεση θα πλαισιώσει με ιδανικό τρόπο τις εκδηλώσεις του Δήμου μας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου, καθώς θα αποτελέσει τον πυρήνα των πολιτιστικών δρώμενων του Ιδρύματος και του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φ. Χαϊδεμένου», αλλά και το σημείο αναφοράς και διασύνδεσης ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Η παρουσίαση των καλλιτεχνικών δημιουργιών της Ένωσης Καλλιτεχνών  – Συντηρητών του ΥΠΠΟΑ σηματοδοτεί την αναβίωση των ιστορικών και πολιτιστικών διαδρομών του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και ενισχύει τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης ενός λαού, μέσα από την τέχνη και το ισχυρό αποτύπωμά της στη σημερινή πραγματικότητα. Η τέχνη, άλλωστε, διαχρονικά, υπηρετεί τη μνήμη και την ανάγκη της θύμησης, αποτυπώνοντας το εκάστοτε θέμα που εκφράζει με τον δικό της, πάντα, μοναδικό τρόπο”.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιωάννα Βλάχου, Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αντώνης Φουκαράς, Χρύσα Φωτιάδου

Οργάνωση έκθεσης: «Ένωση Καλλιτεχνών – Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού» – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Επιμελήτρια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου

Χώρος Διεξαγωγής: Λεωφ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 2 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00 π.μ.–2:00 μ.μ., 6:00–9:00 μ.μ.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2132049155

Από το Γραφείο Τύπου