Nea Filadelfia 24°C Clear/Sunny

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για το έτος 2023

Νέα Φιλαδέλφεια, 22/12/2022

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας της 21ης Δεκεμβρίου 2022, συζητήθηκε το σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου, για το έτος 2023.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος της πόλης μας Γιάννης Βούρος αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί  και αγαπητές συνάδελφοι, Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες που παρακολουθείται την σημερινή ειδική συνεδρίαση, όπου και θα συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του 2023.

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν συμβεί γεγονότα αν μη τι άλλω αξιοσημείωτα όπως αντιλαμβάνονται εύκολα άπαντες. Ήταν 2 χρόνια κατά τα οποία βιώσαμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις, όχι φυσικά μόνο στον Δήμο μας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στον κόσμο ολόκληρο.

Με κρίσεις που όπως είναι φυσικό και συνηθίζω να λέω ουδείς ανέμενε, και ουδείς είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Κρίσεις που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

  • Κρίση Υγειονομική.
  • Κρίση Πληθωριστική.
  • Κρίση Ενεργειακή.

Όπως ουδείς είχε συμπεριλάβει αυτό που τώρα βιώνουμε με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, του κόστους ρεύματος δηλαδή για τα νοικοκυριά αλλά και τους Δήμους.

Με δεδομένο μάλιστα πως το συγκεκριμένο κόστος για τους ΟΤΑ, για τους Δήμους ήταν μέχρι σήμερα έτσι και αλλιώς το μεγαλύτερο στους προϋπολογισμούς μας μετά το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού. Και πλέον αυτό το κόστος, αυτό το βάρος για τους Δήμους έχει εκτιναχθεί. Και συνεχίζει να μας πιέζει όλο και περισσότερο.

Μόνο και μόνο από αυτό το στοιχείο είναι εύκολο για τον καθένα να αντιληφθεί το μέγεθος των πραγμάτων.

Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξαρτήτως συνθηκών οφείλει όχι απλά να λειτουργεί αλλά να είναι μπροστάρης.

Οι Δήμοι ήταν και θα είναι πάντα το πρώτο αποκούμπι του συμπολίτη μας, το πρώτο απάγκιο για τον φίλο, το γείτονα το συνδημότη.

Για κάθε κοινωνική ομάδα.

Αυτό προσπαθήσαμε, σε αυτό στοχεύσαμε και ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, αυτό πράξαμε.

Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι η αντιπολίτευση θα αναφερθεί σε φτωχό έργο, σε μη ειλικρινή προϋπολογισμό ή σε ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις.

Μακάρι να διαψευστώ και να πρωτοτυπήσουν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης.

Δεν πτοούμαστε όμως.

Ούτε από τις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις.

Αλλά ούτε από την σκληρή και πολλές φορές άδικη, επιτρέψτε μου να πω αντιπολιτευτική κριτική.

Η δημοτική μας αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε έναν και μοναδικό στόχο.

Την βελτίωση της καθημερινότητας στην ζωή των συμπολιτών μας.

Προχωρώντας σε όλες εκείνες τις μικρές ή μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του πολίτη.

Στην καθαριότητα και το πράσινο, στα τεχνικά έργα, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Σε κάθε τομέα δράσης και αρμοδιότητάς μας.

Δεν μπορώ να πω πως η πανδημία δεν μας πήγε πίσω, δεν μας καθυστέρησε.

Αυτό θα ήταν τεράστιο ψέμα.

Όμως δεν μας σταμάτησε. Αντιθέτως θέλοντας να μείνουμε πιστοί στο προεκλογικό μας σχέδιο, δουλέψαμε πολύ παραπάνω και η διάθεσή μας για αλλαγές δεν κάμπτεται για κανέναν μα για κανέναν λόγο.

Και όλα αυτά δεν τα λέω σε προσωπικό τόνο, αλλά αναφέρομαι στο σύνολο των στελεχών αυτής της δημοτικής αρχής.

Τους Αντιδημάρχους, τους Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους, τα στελέχη του Δήμου, τα στελέχη εκείνα που με εθελοντική δουλειά στηρίζουν το έργο του Δήμου μας, αλλά και εκείνα τα μέλη της αντιπολίτευσης που χωρίς παρωπίδες, χωρίς στείρα άρνηση, υποβοηθούν το έργο μας όταν θεωρούν φυσικά πως αυτό που πάει να γίνει κινείται προς την θετική κατεύθυνση. 

Τους οποίους ευχαριστώ για την έως σήμερα συνεργασία και για την κοινή μας πορεία.

Επίσης όπως συνηθίζω να λέω Δήμος ίσον οι εργαζόμενοί του.

Χωρίς αυτούς τίποτα απολύτως δεν μπορεί να προχωρήσει, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Στα γραφεία, στο δρόμο, στα έργα. Οι δημοτικές αρχές σχεδιάζουν, προγραμματίζουν, θέτουν τους στόχους αλλά οι εργαζόμενοι υλοποιούν στο δρόμο, στο γραφείο, στις κοινωνικές δομές, παντού. Και όταν αναφέρομαι σε εργαζόμενους αναφέρομαι σε όλους τους εργαζόμενους.

Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε στους συμπολίτες μας έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ.

Θα εστιάσω σε ορισμένα μόνο κομμάτια αυτού.

Εξασφάλιση πόρων – αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων

Ξεκινώ με αυτό το κομμάτι, καθώς πιστεύω οι πάντες γνωρίζουν πως χωρίς πόρους, χωρίς χρηματοδοτήσεις, τίποτα απολύτως ΔΕΝ μπορεί να υλοποιηθεί.

Και σε αυτόν τον τομέα η Δημοτική μας Αρχή έριξε και ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος.

Όπως ανέφερα και προ μερικών ημερών στην συζήτηση του Τεχνικού μας Προγράμματος, ενός τεχνικού προγράμματος που από τα 8 περίπου εκ. ευρώ των προηγούμενων ετών φέτος αγγίζει τα 12 εκ. ευρώ!

Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε από το ΥΠ.ΕΣ., είτε από την Περιφέρεια, είτε από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ακόμη και απ’ ευθείας από την Ε.Ε. ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε δράσεις και έργα απαραίτητα, δράσεις και έργα που θέλουμε να καταστήσουν την πόλη μας, πόλη πρότυπο.

Καθαριότητα – Ανακύκλωση – Πράσινο

  • Είναι γνωστό πως από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε οι συμπολίτες μας είδαν μειωμένα δημοτικά τέλη. Τόσο στις οικίες τους, όσο και στους επαγγελματικούς χώρους. Υλοποιώντας από την αρχή της θητείας μας μία από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
  • Προσπαθώντας παράλληλα να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, ανακύκλωσης σε όλη την πόλη. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα παρά τις δυσκολίες.
  • Με οργανωμένο πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων
  • Με επέκταση των δράσεων ανακύκλωσης, τοποθέτηση για πρώτη φορά καφέ κάδων στην πόλη μας, πρόγραμμα που πρόκειται να επεκταθεί τους προσεχείς μήνες, με τοποθέτηση εσωτερικών κάδων ανακύκλωσης στα δημοτικά μας κτίρια κλπ.
  • Προχωράμε το 2023 στην περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας με αγορά νέων απορριμματοφόρων, νέων σαρώθρων, νέων κάδων και εξοπλισμού απαραίτητου για τους εργαζόμενους σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δράσης.

Και όλα αυτά, ενώ διοικούμε με τα ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ σε όλη την Αττική.

Δημοτικά Τέλη 0,90 €/ τμ, όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα σε κανέναν άλλο Δήμο της πρωτεύουσας.

Τεχνικά έργα – Έργα στα σχολεία της πόλης μας

  • Ξεκινά το 2023 εντατικά, η διαδικασία για την ανέγερση του νέου Κενταύρου
  • Πρόκειται να υλοποιηθεί η πλήρης ανακατασκευή – αναβάθμιση, του αθλητικού χώρου επί της Οδού Δωδεκανήσου στη Νέα Χαλκηδόνα. Όπου το εγκαταλελειμμένο γηπεδάκι, θα μετατραπεί σε κλειστό χώρο με αεροϋποστηριζόμενο θόλο, έναν αθλητικό χώρο κόσμημα για την πόλη μας.
  • Επίσης εντός του 2023 πρόκειται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 9 χ 9 επίσης στη Νέα Χαλκηδόνα. Χώρος για τους μικρούς αθλητές της πόλης μας, αλλά και για την ομάδα του Χαλκηδονικού.
  • Μέχρι το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου παιδικού/βρεφονηπιακού σταθμού στη Νέα Φιλαδέλφεια
  • Με πολύ τρέξιμο και πολλές πιέσεις πρόκειται να εγκαινιαστεί και το νέο 3ο Γυμνάσιο της Νέας Φιλαδέλφειας.
  • Ξεκινά η μετατροπή του π. στρατιωτικού εργοστασίου σε πολυχώρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας
  • Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εντός του 2023 ολοκληρώνονται στο σύνολό τους οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης 4 σχολειών του Δήμου μας. Σχολεία που όσοι έχετε τυχόν επισκεφτεί ήδη η εικόνα τους έχει αλλάξει και τα συγκεκριμένα παλαιά συγκροτήματα, έχουν πλέον την πρέπουσα εικόνα, την εικόνα που όλοι θέλαμε.
  • Εξελίσσοντας παράλληλα την πόλη μας, τον Δήμο μας, προωθώντας εντός του 2023 δράσεις ηλεκτροκίνησης αλλά και δράσεις αστικής αναζωογόνησης.

Με Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης

-Δωρεάν λογιστικές υπηρεσίες για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας

-Δωρεάν ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΛΟΥΤΡΑ για τους Οικονομικά Αδύναμους Πολίτες (Δημότες – Κατοίκους) του Δήμου & ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών

-Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, τα γνωστά και ως summer camps.

-Ποικίλες δράσεις για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας

-Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για ευάλωτα νοικοκυριά

-Και το 2023 προσθέτουμε στα παραπάνω δράσεις ενημέρωσης των μαθητών των σχολείων της πόλης μας για το ηλεκτρονικό έγκλημα και τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο

-Δράσεις κατά της βίας στις γυναίκες

Και ποικίλες άλλες δράσεις.

Πολιτισμός – Αθλητισμός

Και το 2023 θα κινηθούμε στο ίδιο πλαίσιο με φέτος. Με πάμπολες εκδηλώσεις, που συγκέντρωσαν πλήθος συμπολιτών μας αλλά προσέλκυσαν παράλληλα και κατοίκους από όμορους Δήμους. Καθιστώντας τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας πόλο έλξης.

Με ποιοτικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις αλλά και εκδηλώσεις Μνήμης που αναδεικνύουν τις ρίζες του Προσφυγικού μας Δήμου, που αφυπνίζουν συνειδήσεις, που δεν αφήνουν την ιστορική μνήμη να ξεθωριάσει και εν τέλει να χαθεί.

Επενδύουμε επίσης στον αθλητισμό προγραμματίζοντας για το 2023 γεγονότα όπως ο ημιμαραθώνιος των 21km με το «κέντρο βάρους» στη Νέα Χαλκηδόνα, καθώς όπως γνωρίζετε πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός στην μνήμη του Γιώργου Αποστολάκη.

Ενώ είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι από τον πρώτο χρόνο που αναλάβαμε, και όχι τώρα σε προεκλογικό πλαίσιο, ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ στον βαθμό φυσικά που μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, όλα τα Αθλητικά, Ερασιτεχνικά σωματεία που εδρεύουν στο Δήμο μας.

Και πολλά – πολλά ακόμη στα οποία μπορούν να εστιάσουν και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

Προχωράμε λοιπόν,  μένουμε μακριά από ανούσιες και στείρες αντιπαραθέσεις, συνεχίζουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο εκεί που πρέπει.

Στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Και είμαι πεπεισμένος πως τα καλύτερα για την πόλη μας και τους πολίτες της είναι μπροστά.

Σας ευχαριστώ θερμά!».

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του Δήμου εγκρίθηκε από το σώμα με τις ψήφους των  δημοτικών συμβούλων της διοικούσας παράταξης «Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Πολιτών Πολιτεία».

Από το Γραφείο Τύπου