«Να σας τα πούμε;» Παραδοσιακά κάλαντα στις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας την παραμονή των Χριστουγέννων

Ekdhlwseis_Xristougennwn_2021.jpg

Νέα Φιλαδέλφεια, 23/12/2021

Με το χριστουγεννιάτικο τρενάκι «σκηνή μας», μια μοναδική παραδοσιακή ορχήστρα με εξαιρετικούς και διακεκριμένους μουσικούς θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι, μια χριστουγεννιάτικη συναυλία, περνώντας από τις γειτονιές της πόλης μας αναβιώνοντας ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα από κάθε γωνιά της χώρας.

Σχεδόν κάθε περιοχή, κάθε νησί, πολλές φορές και κάθε χωριό έχει τα δικά του, ξεχωριστά κάλαντα. Οι στίχοι διαμορφώνονται ανάλογα με τις διαλέκτους και τα ιδιώματα της κάθε περιοχής και η μουσική ανάλογα με την παράδοση του κάθε τόπου. Έντονοι και στιβαροί των βουνίσιων, λυρικοί και ήπιοι των πεδινών και των Αλησμόνητων Πατρίδων, ρυθμικοί και μελωδικοί σαν θαλασσινή αύρα των νησιώτικων, εορταστικοί παραδοσιακοί ήχοι δεμένοι με αναμνήσεις και με τις ρίζες μας. 

Η ορχήστρα μας αποτελείται από τους:

  • Γιώργος Κωτσίνης: Ο μαέστρος μας. Σολίστας του κλαρίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Τομέα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, καθηγητής Ωδείου Αθηνών. Διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής με σημαντικές συμπράξεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Θωμάς Κωνσταντίνου: Με σπουδές στην ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική, βιρτουόζος στο ούτι, πολύ-οργανίστας, συνθέτης, παραγωγός και τραγουδιστής, ο Θωμάς Κωνσταντίνου συνδυάζει μία μίξη Ανατολής και Δύσης. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο μεταπτυχιακό των μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένας εκ των δημιουργών του γνωστού μουσικού σχήματος ΤΑΚΙΜ.
  • Μανώλης Κόττορος: Ένας από τους ξεχωριστούς παραδοσιακούς βιολιστές της νεότερης γενιάς ξεχώρισε από την παρουσία του σε συγκροτήματα με παραδοσιακά όργανα αλλά και σε σχήματα όπως το Τακίμ, όπου συμμετείχε στην αρχική του σύνθεση, αλλά και από συνεργασίες του με ξεχωριστά πρόσωπα του παραδοσιακού αλλά και του λαϊκού τραγουδιού. Διακρίθηκε για την ερμηνευτική του ωριμότητα αλλά και την παράλληλη αφομοίωση της μουσικής μας παράδοσης μιας και κατάγεται από τα Δωδεκάνησα.

Ρία Ελληνίδου: Η φωνή της ορχήστρας μας με σπουδές στην Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική τόσο στην φωνητική όσο και στα κρουστά. Είναι ιδρυτικό μέλος του παραδοσιακού συγκροτήματος “Γραικοί” με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής δημοτικής μουσικής. 

 

"Εδώ που καλαντίσαμε πέτρα να μη ραγίσει

Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει

Καλά να παν’ τα χρόνια τους και τα υπάρχοντα τους

Ρόδα και τριαντάφυλλα εις τα προσκέφαλα τους

Και εις έτη πολλά. Και του χρόνου να ‘στε καλά".

(απόσπασμα από κάλαντα Μικράς Ασίας)

 

Καλά Χριστούγεννα!

Category: 

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!