Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή (Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού)

etos_Mikrasiatikou_Ellhnismou.jpg

Νέα Φιλαδέλφεια, 21/01/2022

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

                                                  

«2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

«2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟY»

 

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 IANΟΥΑΡΙΟΥ. (Ώρα 18:00): Με αφορμή τις Μικρασιατικές ρίζες των Αγίων Τριών Ιεραρχών και προς τιμήν των εκπαιδευτικών και της μαθητικής κοινότητας θα τελεσθεί ο Μέγας Εσπερινός επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού θα τεθούν σε προσκύνηση η άφθαρτη χείρα του Μ. Βασιλείου και τα ιερά λείψανα του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα:  «Οι Τρείς Ιεράρχες και η παράδοση της Ανατολής», υπό του Πανοσ. Καθηγουμένου της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Αρχιμ. Εφραίμ Παναούση.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (Ώρα 19:00): Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την Μικρά Ασία στο Παναιτώλιου του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πλ. Παναιτωλίου - Αλσούπολη).

 

  Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (Ώρα 18:00): Εορτή Υπαπαντής του Κυρίου. Κοινή εορταστική εκδήλωση με το Κέντρο Στήριξης Οικογενειών (ΚΕ.ΣΟ.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τιμήν της «Μικρασιάτισσας Μάνας» στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Περισσού.

Γκράφιτι - Street Art με θέμα την Μικρά Ασία.

 

    Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ

 

Κηρύγματα Κατανυκτικών Εσπερινών κατά την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής με θέμα τους Αγίους της Μικράς Ασίας και της πνευματικής παρακαταθήκης τους στην εν γένει Εκκλησία. 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ (ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)

Δήμος Νέας Ιωνίας: Παρέλαση με πανό και σημαία της Μικράς Ασίας, με παραδοσιακές φορεσιές. Συμμετοχή του KE.MΙ.ΠΟ,  Μικρασιατικών Συλλόγων με λάβαρα καθώς και 100 ατόμων που θα φέρουν ταινία με ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας­. 

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας: Παρέλαση με τη συμμετοχή Μικρασιατικών συλλόγων. 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ: (Ώρα 19:00): Εορταστική εκδήλωση επί τη εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου με επετειακή θεατρική παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πρασίνου Λόφου (Ευτυχίας 28 & Ματρόζου, Ν. Ηράκλειο).

 

      Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ. (Ώρα 11:30π.μ): Επιστημονική Ημερίδα προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου στον χώρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (Λεωφ. Δεκελείας 152 Ν. Φιλαδέλφεια). 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ. (Ώρα 20:00): Εκδήλωση με θέμα: «Οι πρώτες εκκλησιές των προσφύγων και ο Φώτης Κόντογλου»  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4). Ομιλητές: κ. Λουκάς Χριστοδούλου και κ. Γεράσιμος Λυκούδης.  

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 – ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ. (Ώρα 18:30): 10ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας με θέμα: «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης», υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελαροπούλου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4). 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ. (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ). (Ώρα 07:00π.μ): Σύναξη πάντων των Αγίων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας - Σύναξη Ιερών Λειψάνων και Ιερών Εικόνων με την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών και συνεχών Ιερών Ακολουθιών.  

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ. ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας): 

Δήμος Νέας Ιωνίας: Ξενάγηση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο και Υφαντουργίας – Ταπητουργίας από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Δήμος Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνας: Δράση στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Λ. Δεκελείας 152 Ν. Φιλαδέλφεια). Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα - πρόγραμμα «Sleepover» – Διανυκτέρευση στο Μουσείο. 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ. (Ώρα 20:00): Εκδήλωση με θέμα: «Οι αθλητικές ομάδες και τα γήπεδα των προσφύγων στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια την περίοδο του Μεσοπολέμου» με τους Ανδρέα Μπαλτά και Νάσο Μπράτσο στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4). 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ. (Ώρα 11:00π.μ.): Κύκλος διαδικτυακών δημόσιων αναγνώσεων ιστορικών κειμένων του 1922 μέσα από το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στο Δήμο Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνας

 

 Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ (Ώρα 19:00): Εκδήλωση αφιερωμένη στη Φιλιώ Χαϊδεμένου στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ. (Ώρα 20:00): Κινηματογραφικές προβολές στον πολυχώρο «Δροσίνη» στη Νέα Χαλκηδόνα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 - ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ. (Ώρα 21:30):

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Ανοιχτό κάλεσμα σε μια τριήμερη εορτή με τραγούδια, χορούς, δράσεις και παρουσιάσεις θεμάτων σχετικά με τον Μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το στάδιο της Νέας Ιωνίας «Ίκαρος».

Στο ανοιχτό αυτό και ευρύχωρο στάδιο της Νέας Ιωνίας θα έχουν την ευκαιρία οι θεατές να παρακολουθήσουν ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με βασικό σκοπό τόσο την παρουσίαση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, όπως αυτός αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των ανθρώπων του λαού, όσο και τη γνωριμία μαζί του. Στο κέντρο του σταδίου θα είναι τοποθετημένη εξέδρα, εξοπλισμένη με τον απαραίτητο ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Τις τρεις ημέρες αυτής της εορτής θα τις πλαισιώσει μουσικά μια ορχήστρα, αποτελούμενη από 8 κορυφαίους μουσικούς, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες μιας πλήρους παρουσίασης του μουσικού πλούτου της Ιωνικής γης. Στόχος μας είναι να γίνει το στάδιο σημείο αναφοράς και τόπος καλλιτεχνικής έκφρασης και να γεμίσει από κόσμο, φωνές , χορούς και τραγούδια.

 

(1Η ΗΜΕΡΑ). ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ: Βραδιά παρουσίασης Μικρασιατικών χορών. Τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων των Δήμων Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής θα έχουν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από την Πόλη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια, κάνοντας μας γνωστές, άγνωστες πτυχές των τόπων και των εθίμων της Μικράς Ασίας μέσα από κείμενα που θα παρουσιαστούν στη σκηνή παράλληλα με τους χορούς. Η πρώτη ημέρα θα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές χορωδιών σχετικών με τη Μικρασία καθώς και σε μουσικά συγκροτήματα νέων που θα ήθελαν να εκφραστούν, παίζοντας μουσική σε αυτή την σκηνή. Η βασική ορχήστρα θα ανέβει στη σκηνή για να καλύψει μουσικά το ρεπερτόριο των χορευτικών συγκροτημάτων.

(2η ΗΜΕΡΑ). ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ: Αφιέρωμα στην αείμνηστη Μικρασιάτισσα ερμηνεύτρια – ερευνήτρια Δόμνα Σαμίου. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων θα μας παρουσιάσει το μουσικό έργο της. Επίσημη προσκεκλημένη της βραδιάς θα είναι η χορωδία της Δόμνας Σαμίου. Τραγουδιστές και χορευτές θα κατακλείσουν την σκηνή με χορούς και τραγούδια της Μικράς Ασίας, ενώ παράλληλα σε μια τεράστια οθόνη θα παρακολουθούμε βίντεο και σκηνές από τη ζωή και το έργο της αείμνηστης κυρα Δόμνας.  Βράβευση του κ. Χρόνη Αηδονίδη για την συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.

(3η ΗΜΕΡΑ). ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ: Συναυλία με διάθεση λαϊκής και ρεμπέτικης εορτής. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων, με τη μορφή και τον ήχο μιας Σμυρναίικης Εστουδιαντίνας αυτή τη φορά, θα μας ταξιδέψει σε ήχους της Σμύρνης και της Πόλης, αλλά και σε ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία επηρεάστηκαν από το ιδιαίτερο Μικρασιατικό μουσικό ηχόχρωμα. Η βραδιά, θα αποτελέσει ένα νοερό ταξίδι από την Σμύρνη των καφέ αμάν και καφέ Σαντάν στον Πειραιά του Μάρκου Βαμβακάρη, του Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη κ.α.Το εορταστικό τριήμερο θα επιμεληθεί καλλιτεχνικά ο κ. Ζαχαρίας Καρούνης.

 

 

ΕΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ I.M. NΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ & ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ. Εορτή λήξης κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, αφιερωμένη στην Μικρά Ασία – παρουσίαση θεατρικού έργου προς τιμήν Μικρασιάτη Ιερομάρτυρα στα Εκπαιδευτήρια Μάνεση (Νέο Ηράκλειο).

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ. (Ώρα 18:30μμ): Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών προσφυγικών αθλητικών συλλόγων στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (Κιλκίς & Πλαστήρα).

 

                                                                                                                                                                                       

 Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

 

< >ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ. (Ώρα 07:00π.μ): Εορτή Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας - Τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας– Χορευτικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του Ναού με τη συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 & 10 ΙΟΥΛΙΟΥ. (Ώρα 20:30): Θεατρική παράσταση «η Δύση της Ανατολής και ανάδυση της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας» από την θεατρική ομάδα «Ονειρωδοί» στο υπαίθριο θεατράκι του Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ. (Ώρα 07:00): Εορτή Αγίας Ευφημίας στη Νέα Χαλκηδόνα -  Μουσικοχορευτική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ναού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ. (Ώρα 21:30): Συναυλία με την Εστουντιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου με τον Δημήτρη Μπάση στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας.

 

                                                                                                                                                                                   

Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 & ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. (Ώρα 20:30): Θεατρική παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στο θέατρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας.Η παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» είναι μια παράγωγη του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωνία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Ανέβηκε τον χειμώνα του 2017 αρχικά για 30 παραστάσεις, ύστερα όμως από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε και κατ' απαίτησιν του κοινού, συνέχισε να παίζεται στην Αθήνα και στην επαρχία, φτάνοντας τις 140 παραστάσεις.

 

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία δυναμική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας. Το σενάριο της παράστασης βασίστηκε στο βιβλίο '' Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα''.  

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα, συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

«Φως και σκοτάδι φίλιωσα… Φιλιώ, Φιλιώ με λένε…». Δανειζόμαστε τα λόγια από το τραγούδι της παράστασης «Το τραγούδι της Φιλιώς» γιατί αυτό ακριβώς ήταν η Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία γυναίκα που κατάφερε να συμφιλιώσει την πολύχρωμη, χαρούμενη και ειρηνική ζωή των Μικρασιατών πριν από την Καταστροφή με το απόλυτο έρεβος που την ακολούθησε και να το μετουσιώσει όλο αυτό σε αγώνα για τη ζωή, σε αγώνα για τη μνήμη όσων οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της, αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.  

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. (Ώρα 20:30): Εκδήλωση Δήμου Ηρακλείου Αττικής στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Ηρακλείου - Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Την Πατρίδα ‘μ έχασα», αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου.

 

                                                                                                                                                                                       

Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. - (Ώρα 11:00π.μ.): Ημερίδα με θέμα: «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ» στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας. Εισηγήσεις  και θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν με την συνδρομή και τοποθέτηση Ελλήνων της διασποράς διαδικτυακά.

 

- (Ώρα 20:30): Μουσική συναυλία στο υπαίθριο θεατράκι του  Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.  

10 - 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ημέρες Μικρασιατικής Μνήμης - Πολιτιστικός θεσμός με πολιτιστικές  εκδηλώσεις και δράσεις με θεματικό άξονα την Μικρασιατική καταστροφή, την προσφυγιά, τον επαναπατρισμό στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιασθούν:

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (Ώρα 20:30): Συναυλία με συγκροτήματα σύγχρονης παραδοσιακής μουσικής (λίμνη άλσους Νέας Φιλαδέλφειας).

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 20:30): Παρουσίαση θεατρικής παράστασης «ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ» στο υπαίθριο θεατράκι του Π.Π.Ι.Ε.Δ. στη Νέα Φιλαδέλφεια (Λεωφ. Δεκελείας 152). Κείμενο γραμμένο από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. , όπου θα παρουσιαστεί η πορεία του Eλληνισμού από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Ένας αναδρομικός προβολέας που θα φωτίσει πρόσωπα και καταστάσεις και θα ξετυλίξει τη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, με τις αιμάτινες στιγμές, τις νίκες και τους κατακερματισμούς, το ορθό ανάστημα και τον συλλαβισμό της υπερηφάνειας από όσους, αγαπώντας τη ζωή, στάθηκαν στο ύψος του χρέους. Η ελληνικότητα, ή η ρωμιοσύνη αλλιώς, είναι ζήτημα αγωγής και δεν εντοπίζεται στα προφανή ή και τα προβλεπόμενα, αλλά στην αρχέγονη δύναμη όλων των ελεύθερων. Το μόνο σαφές και σίγουρο είναι πως: «Η Ελλάδα επιζεί ακόμα...».

 

< ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ή 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 21:00): Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με θέμα την Μικρά Ασία και τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Τίτλος εκδηλώσεως: «Με του χορού τα βήματα στον τόπο μου γυρίζω»Μια ομάδα 100 χορευτών παραδοσιακών χορών, ηθοποιών και μουσικών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Ζαχαρία Καρούνη και την σκηνοθετική επιμέλεια της κ. Σοφίας Σπυράτου παρουσιάζουν τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, χορεύοντας, τραγουδώντας και ερμηνεύοντας κείμενα από Μικρασιάτες λογοτέχνες. Συνεκτικός κρίκος όλων των δράσεων επί σκηνής θα είναι ο προσφιλής σε όλους μας Καραγκιόζης, μια φιγούρα του Μικρασιατικού πολιτισμού, ο οποίος θα παρουσιάζει, θα σχολιάζει και θα κατευθύνει τη δράση της παράστασης μέσα από κείμενα που θα γραφούν ειδικά για την περίσταση. Πόντος, Καππαδοκία, Σμύρνη και Κων/πόλη θα είναι οι σταθμοί του Καραγκιόζη, ο οποίος με τη φωνή του υπέροχου κ. Ηλία Καρελλά, θα γελάει κλαίγοντας και θα κλαίει γελώντας μέσα σε ένα πανηγύρι χρωμάτων από παραδοσιακές φορεσιές, κείμενα από θεατρικές παραστάσεις, χορούς και τραγούδια, που θα τα ενώνει το παράπονο του ανθρώπου που ξενιτεύεται, όμως κατορθώνει στη νέα του πατρίδα, όχι μόνο να σταθεί άλλα και να την μπολιάσει με πολιτισμό και να την αλλάξει.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 11:00πμ): Πένθιμη ανάκρουση κωδώνων χρονικής διάρκειας 10 λεπτών. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 12:00μμ): Παρουσίαση Έκδοσης Επετειακής Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο: «Πρώτοι αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 20:30): Συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες στην Λίμνη του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας με θέμα «Ξένε καλώς ήρθες στην τόπο σου».

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 07:00π.μ.): «Μνήμη Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτών αναιρεθέντων κληρικών και λαϊκών κατά την Μικρασιατική καταστροφή». Ιερό Αρχιερατικό Μνημόσυνο - κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μακαριστού Μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας – Ομιλία στo συνεδριακό κέντρο Νέας Ιωνίας με θέμα «Νικόλαος Πλαστήρας».

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 & ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 20:30): Κινηματογραφικές προβολές στον πολυχώρο «Δροσίνη» στη Νέα Χαλκηδόνα (οδ. Γεωργ. Δροσίνη 11 – Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας).

 

                                                                                                                                                                         

Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. (Ώρα 07:00π.μ.): Εορτή Υπεραγίας Θεοτόκου Βουρλιωτίσσης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας. Ιερό Πανηγυρικό Συλλείτουργο - Ιερό Μνημόσυνο.

(Ώρα 11:30πμ): Κατάθεση στεφάνων στο  «Μνημείο Μικρασιατών» στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. (Ώρα 08:00π.μ.): 7ος Αγώνας Δρόμου στη μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων ,που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια (Συνδιοργάνωση τριών Δήμων και ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Ο.Π.Α.Ν και Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ).  

                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                                           

N O E M B Ρ Ι Ο Σ

ΤΡΙΤΗ 1 & ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:  Εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Πολιούχου της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Αγίου Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022:  Ημερίδα αφιερωμένη στον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ΄ στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 20:00): Απόδοση τιμητικών διακρίσεων σε προσωπικότητες που προωθούν και τιμούν το Μικρασιατικό Πολιτισμό στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4).

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 19:00): Παρουσίαση Ψηφιακού βιβλίου Ανάπτυξη ψηφιακού πολιτισμού – δημοσίευση διαδραστικού βιβλίου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.  

 

                                                                                                                                                                           

Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. (Ώρα 19:00): Παρουσίαση έκδοσης Λευκώματος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ: Κειμήλια – Έγγραφα,  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4).

Μικρασιάτικα κάλαντα στους δρόμους των πόλεων με την συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και Μικρασιατικών σωματείων

 

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και στην επίσημη σελίδα των εκδηλώσεων εδώ

 

Το βίντεο της παρουσίασης του προγράμματος των εκδηλώσεων εδώ 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Category: 

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!