1821 - 2021: "200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - οι 2 ξεχωριστές δράσεις του Δήμου για τους μαθητές σχολείων της πόλης μας"!

250321coverface_small.png

Νέα Φιλαδέλφεια, 05/04/2021

 

161567122_244491407257007_2135772954530383871_o.png

«Μια Ηρωική Επανάσταση Μέσα Στους Δρόμους»

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την κα Ισμήνη Σακελαροπούλου, θεατρολόγο-Σκηνοθέτη, διοργανώνει μια πρωτότυπη δράση στην οποία οι μαθητές των τάξεων Γ’ έως ΣΤ’ όλων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν δημιουργικά την προσφορά των αγωνιστών της επανάστασης του 1821, μέσω της δραματοποίησης και της κινηματογράφησης.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Δημοτικό σχολείο της πόλης «υιοθετεί» το δικό του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης για τον οποίο, αφού μελετήσει προσεκτικά, καλείται να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική δράση, συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση με τη θεατρική πρακτική.

Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους  συνδυάζοντας διάφορα είδη τέχνης όπως για παράδειγμα στιχογραφία, μουσική, κατασκευές, ζωγραφική, κινηματογραφικά projects, δραματοποίηση κλπ., με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους από κάθε σχολείο η οποία θα προβληθεί κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς σε ανοιχτό θέατρο, με παράλληλη δραματοποίηση επί σκηνής από τα παιδιά που συμμετείχαν. 

Όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο σχολείο που ανήκουν, προσκομίζοντας εγγράφως τη σύμφωνη συγκατάθεση των γονέων τους.

Οι πρόβες θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας και σε ώρες εκτός του σχολικού ωραρίου.

 

* Σας θυμίζουμε πως σεβόμενοι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid -19 θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις, σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα Υγειονομικά Πρωτόκολλα. 

Μαζί με την αίτηση συμμετοχής παρακαλούμε να υποβάλλεται και υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από τον γονέα/κηδεμόνα του μαθητή, με μνεία του Σχολείου και  της τάξης της/ου μαθήτριας/ού (η Υπ. Δήλωση μπορεί να εκδοθεί και ηλεκτρονικά μέσω του www.gov.gr).

E-mail: culture.dimosfx.1821@gmail.com

----------------------------------------------------------------------

25ηΜαρτίου_2021.png

«Εκφράζομαι, δημιουργώ, τιμώ τους ήρωες της επανάστασης του 1821»

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας,  στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων (200) χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θέλοντας να συμβάλλει  στη διατήρηση της μνήμης των αγώνων των Ελλήνων για την απελευθέρωση του  Έθνους από τον τουρκικό ζυγό και να κινητοποιήσει τη μαθητική κοινότητα να εκφραστεί δημιουργικά  με πεδίο αναφοράς πανανθρώπινες αξίες όπως η ελευθερία, η αγάπη και η θυσία για την πατρίδα,  η σημασία  της ομόνοιας  και του κοινού αγώνα, διοργανώνει  διαδικτυακό  Μαθητικό Διαγωνισμό με τον τίτλο «ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821».

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ απευθύνεται σε όλες/ους  τις/τους μαθήτριες/τές  της πόλης και αφορά για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης τους εξής τομείς:

  1. Διαγωνισμός Ζωγραφικής και Σχεδίου για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και

Δημοτικών Σχολείων

  1. Διαγωνισμός Ποίησης και Δοκιμίου για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων

 

Ο Διαγωνισμός θα διαρκέσει από τις 18 Μαρτίου 2021  έως τις 18 Ιουνίου 2021. Εντός του χρονικού διαστήματος αυτού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν  τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο dimosfx.edu.1821@gmail.com

Τα έργα των μαθητών θα αξιολογηθούν από Κριτική Επιτροπή  που θα αποδώσει τιμητικά βραβεία σε τρία (3) έργα ανά σχολική βαθμίδα (πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο για τα έργα των μαθητών νηπιαγωγείων,  δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων αντίστοιχα).

 

Μαζί με τα βραβεία  θα δοθούν στους διακριθέντες και συμβολικά δώρα σχετικά με τις αρχές που θέλουμε να αναδείξουμε με τον  Διαγωνισμό.

 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ή όταν επιτραπεί από τις ειδικές συνθήκες λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή βράβευσης των παιδιών που θα διακριθούν, κατά την οποία θα γίνει παρουσίαση των έργων που ξεχώρισαν,  ενώ όλα τα εικαστικά έργα θα εκτεθούν σε δημοτικό χώρο ώστε να μπορούμε ευχερώς να τα θαυμάσουμε όλοι. Σε όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό  θα χορηγηθούν αναμνηστικά διπλώματα  συμμετοχής.

 

Λεπτομέρειες και όροι διαγωνισμού:

 

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ιστορική εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και των ηρωικών αγώνων του Ελληνικού λαού για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και την απελευθέρωση της σκλαβωμένης πατρίδας, όπως ο αγώνας αυτός εκφράστηκε με τον ηρωισμό και τις θυσίες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Επίσης σκοπός του Διαγωνισμού είναι να κινητοποιηθούν οι μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά και να αναδείξουν το ταλέντο τους σε σχέση με αξίες όπως η ελευθερία, η αγάπη και η θυσία για την πατρίδα,  η σημασία  της ομόνοιας  και του κοινού αγώνα.

 Ο Διαγωνισμός αρχίζει από τις 18 Μαρτίου 2021  και λήγει στις 18 Ιουνίου 2021.

 

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό  είναι προαιρετική και φυσικά δωρεάν.

Η υλοποίηση όλων των σταδίων  του Μαθητικού Διαγωνισμού  θα γίνει  με ευθύνη και επιστασία των διοργανωτών και σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία για την προστασία  των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών, καθώς και των πνευματικών δικαιωμάτων τους επί των έργων.

 

Ο διαγωνισμός και η τελετή βράβευσης θα διεξαχθεί εκτός σχολικού ωραρίου  και σχολικών κτιρίων. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών/τριών και να μην έχουν δημοσιευθεί. Τα έργα όλων των μαθητών/τριών θα υποβληθούν απευθείας στην Κριτική Επιτροπή χωρίς την αναγκαία συμμετοχή της Διεύθυνσης ή των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου.

 

Τα έργα μαζί με την υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής για κάθε μαθητή θα αποσταλούν  ηλεκτρονικά μέσω email σε μεγάλη ανάλυση, μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού στη διεύθυνση: dimosfx.edu.1821@gmail.com

 

Μαζί με τα έργα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής, υπογεγραμμένη από τον γονέα/ κηδεμόνα του μαθητή, με μνεία του Σχολείου και  της τάξης της/ου μαθήτριας/ού (η Υπ. Δήλωση μπορεί να εκδοθεί και ηλεκτρονικά μέσω του www.gov.gr).

 

(Το περιεχόμενο της δήλωσης θα έχει ως εξής: “o/η …………………………. του………………………….. και της ……………., μαθητής/τρια του ……………………………, στην τάξη ……………, θα συμμετάσχει στον Μαθητικό Διαγωνισμό του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας «ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821». Επίσης δίνω την έγκρισή μου για την τήρηση και επεξεργασία των ανωτέρω προσωπικών δεδομένων του/της μαθητή/μαθήτριας από τις υπηρεσίες του Δήμου για τους σκοπούς του διαγωνισμού και μόνον.”

 

Τα έργα πρέπει να είναι ατομικά. Η Κριτική Επιτροπή θα αποτελείται από μέλη που θα εκπροσωπούν φορείς της πόλης μας, επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς τομείς.

 

Η ημερομηνία, η ώρα και ο χώρος βράβευσης, όπως και ο χώρος στον οποίον θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών θα γίνουν γνωστά  μέσω της  ιστοσελίδας του Δήμου (www.dimosfx.gr).

Category: 

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!