Nea Filadelfia 15°C The description will appear after the cache period.

Έξι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας επισκέφθηκαν την Πολωνία και μετείχαν στο πρόγραμμα «WomanCanDolt»

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ομάδων εταίρων στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ «WomanCanDoIt» το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2023. Μετά από πρόσκληση του σχολείου Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Raciborzu της Πολωνίας που συντονίζει το πρόγραμμα, έξι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου Şeyh Şamil Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi από την Κωνσταντινούπολη και έξι από το 2ο ΓΕ.Λ. Νέας Φιλαδέλφειας επισκέφθηκαν το Racibórz της Πολωνίας.

Στόχος τους ήταν να δουν από κοινού τον ρόλο των γυναικών παγκοσμίως αλλά και στις χώρες τους, τις αλλαγές του ρόλου αυτού τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και τον αντίκτυπό του στη ζωή των γυναικών στον σημερινό κόσμο. Αυτό που έγινε σαφές από τις πρώτες κιόλας δραστηριότητες στις οποίες ενεπλάκησαν οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα ήταν ότι υπάρχουν κοινές ανάγκες και φιλοδοξίες, με άλλα λόγια, κοινά στοιχεία, κοινός τόπος, που συνδέουν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο παρά τις πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές που μπορεί να έχουν.

Αυτές οι κοινές ανάγκες και φιλοδοξίες είναι που δίνουν στις γυναίκες τη δύναμη και το κίνητρο να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και για μια αξιοπρεπή ζωή· μια ζωή με νόημα. Κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωριστούν καλύτερα και να βελτιώσουν τα αγγλικά τους, αλλά κυρίως να μάθουν να εκτελούν κοινές εργασίες, να μοιράζονται ρόλους, να αλληλοβοηθούνται και να ανταλλάσσουν απόψεις με βάση την ανεκτικότητα και τον σεβασμό σε άλλους πολιτισμούς και αντίθετα φύλα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και σε παιχνίδια θησαυρού, μυήθηκαν στην τέχνη της αγχιμαχίας, ήρθαν σε επαφή και επεξεργάστηκαν λογοτεχνικά κείμενα από γυναίκες συγγραφείς συνέταξαν άρθρα που αφορούσαν τα κείμενα και δημιούργησαν blog για να παρουσιάσουν τις συγγραφείς. Τέλος διασκέδασαν μαθαίνοντας το Belgijka, παραδοσιακό Πολωνικό χορό που στόχο είχε την ενδυνάμωση της ομάδας των 24 μαθητών και μαθητριών από τις τρεις χώρες.

Χάρη στην ευγένεια και την φιλοξενία των Πολωνικών οικογενειών υποδοχής, οι νεαροί και οι νεαρές από την Τουρκία και την Ελλάδα ένιωσαν σαν στο σπίτι τους. Επισκέφθηκαν διάφορα μέρη στην περιοχή που βρισκόταν το σχολείο, όπως το Κάστρο στο Moszna, το Gliwice και το Katowice. Έζησαν μοναδικές στιγμές συνεργασίας, συνύπαρξης και συμφιλίωσης που θα τους μείνουν αξέχαστες. Χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus ανοίγονται νέοι ορίζοντες σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, ενισχύεται η ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και μαθαίνουν να συνεργάζονται και να συμβιώνουν με ανθρώπους με διαφορετική γλώσσα, πολιτισμό, ήθη και έθιμα.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Απρίλιο. Η χώρα φιλοξενίας της διαδικτυακής συνάντησης είναι η Τουρκία ενώ η επόμενη δια ζώσης συνάντηση θα γίνει το Νοέμβριο στη χώρα μας και φυσικά στο σχολείο μας! Ανυπομονούμε…