Nea Filadelfia 17°C The description will appear after the cache period.

Καλοκαίρι Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

02/06/2022

“Έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια με περιοριστικά μέτρα, προσπαθούμε φέτος με το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου μας, συνεργαζόμενοι με φορείς, συλλόγους αλλά και εκλεκτούς συμπολίτες μας, να παρουσιάσουμε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, υψηλής αισθητικής, χαράς, διασκέδασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Με θέατρο, θερινό κινηματογράφο, δημόσιες αναγνώσεις και συναυλίες προσδοκούμε να καταστήσουμε την όμορφη πόλη μας, την πόλη που μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, κυνηγήσαμε τα όνειρά μας, την πόλη που αγαπάμε, πόλο έλξης για τους κατοίκους όλης της Αττικής. Αναδεικνύουμε έτσι τους χώρους πολιτισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, αλλάζουμε την διάθεσή μας, στηρίζουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλες και όλους και η είσοδος δωρεάν και ελεύθερη.”, αναφέρει σχετικά ο Δήμαρχος της πόλης μας Γιάννης Βούρος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Πειραματική θεατρική σκηνή “Δρώμενο” της Όασης- Δρώμενο ΠΟ.Φ.Ε.Σ που παρουσίασε στο κοινό την χοροθεατρική παράσταση: “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ” σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Δανάη Γκενέ, Σπύρος Κοπανιτσάνος
Εποπτεία χορογραφιών: Εριφύλη Δαφέρμου
Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Γκόγκος
Έπαιξαν κατά αλφαβητική σειρά:
Αποστολίδου Κυριακή, Καράτσαλου Μαρίνα, Μουστάκα Αθηνά, Παπαδημητρίου Βένια, Παρασκευουδάκης Αντώνης, Ραγκούση Ελίνα, Τσομαρίδη Χρύσα και ο Χαριτόπουλος Γιώργος
Χορός:
Από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών:
(κατά σειρά εμφάνισης)
Αλμπέρτος Μάνος, Γερμακόπουλος – Σκαρόπουλος Γιάννης, Ζερβοπούλου Βάσια, Παυλοπούλου Έλενα, Ηλέκτρα Λιατοπούλου, Εβελίνα Ζυγουράκη, Κωνσταντίνα Σπάθη.
Χόρεψαν επίσης οι: Άννα Κοντογιάννη, Ελεάννα Δάλλα.

Στη συνέχεια, την Δευτέρα 30 Μαΐου οι πολίτες  που βρέθηκαν στο θεατράκι του Π.Π.Ι.Ε.Δ. είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Άννα Βαγενά στην θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου».

Μία ξεχωριστή και συγκινητική παράσταση βασισμένη στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε.

Με ένα μοναδικό τρόπο οι θεατές είδαν να ξετυλίγεται η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στην ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.

Στην παράσταση η Αγγέλα αφηγείται τα γεγονότα, την καθημερινή ζωή, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στις νέες τους πόλεις, όλες τις δυσκολίες που πέρασαν, όπως και τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην μητέρα πατρίδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά. Της παράστασης προηγήθηκε η δημόσια ανάγνωση από τον Δήμαρχο της πόλης μας Γιάννη Βούρο, αποσπασμάτων του εξαιρετικού βιβλίου «Νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Από το Γραφείο Τύπου