Nea Filadelfia 11°C Mist

[ Πολιτιστικά Κέντρα ]

Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού -
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.)

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας οδηγήθηκε στην ίδρυση του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς  από την ανάγκη για αμφίδρομη επικοινωνία των Ελλήνων του εξωτερικού με τους Έλληνες του Ελλαδικού χώρου, μέσα από κοινές δράσεις. Με ευαισθησία στο θέμα της αποδημίας, οργανώθηκε η λειτουργία του Ιδρύματος, το έργο του οποίου ενδιαφέρει κάθε απόδημο Έλληνα. Με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια, μια πόλη που ιστορικά στήθηκε από ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

[ Το Κτίριο ]

Το Π.Π.Ι.Ε.Δ  και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στεγάζονται σε  κτίριο, που συνδυάζει νεοκλασσικά και μοντέρνα στοιχεία, όπως διαμορφώθηκε με επέμβαση σε προϋπάρχον κτίσμα Δεξαμενής και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ατταλείας 2 και Δεκελείας 152, του οποίου την έναρξη εργασιών ανάπλασης εγκαινίασε στις 23 Μαΐου 1999, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Το κτίριο ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του (υπαίθριος χώρος- Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας) και στις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη (άνετοι χώροι, κλιματιζόμενοι, εξοπλισμένοι με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα – συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, προσπελάσιμο σε ΑΜΕΑ κ.λ.π.), έχει την παρακάτω διαμόρφωση χώρων:

Ισόγειο: Συνεδριακός χώρος & χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυλικείο.
Α’ όροφος: Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου”.
Β’ όροφος: Γραφεία, Βιβλιοθήκη & Οργανωμένος χώρος Αποθήκευσης Εκθεμάτων.
Προαύλιος χώρος: μικρό Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων.  

[ Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" ]

Το Μουσείο στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου του ΠΠΙΕΔ (230 τ.μ..) και λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή, 09.00 – 13.00. Τηλ. για πληροφορίες: 2132049153, 155, 156, 157.

[ Σκοποί λειτουργίας του Π.Π.Ι.Ε.Δ ]

Να καταστεί το εν λόγω ίδρυμα εστία φιλίας, προσφοράς, πατριωτισμού και επιστημονικής ακτινοβολίας, δια των ερευνών του για τον ελληνισμό, όπου θα ταυτίζεται η πατρίδα με τον ελληνισμό ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου. Μέλημά του η διατήρηση της μνήμης των εστιών του απανταχού ελληνισμού και η διάσωση και διατήρηση των ηθών, εθίμων και των παραδόσεών μας.

Η δημιουργία Μουσείου δια της περισυλλογής ιστορικής και Εθνολογικής ύλης ως και η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και άλλων ενθυμημάτων τόσο από τη Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Πόντο, Μακεδονία, Βόρεια Ήπειρο, Θράκη όσο και λοιπών περιοχών, από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, που θα συντελέσουν στη διατήρηση της μνήμης, της ιστορικής παράδοσης του ελληνισμού, ανά τους αιώνες.

Η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού αλλά και οικονομικών πόρων που θα στηρίξουν τους σκοπούς του Ιδρύματος, από Έλληνες του εσωτερικού αλλά και της διασποράς (Αυστραλία, Αμερική, Ρωσία, Ασία, Αφρική και Ευρώπη).

Η σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων της διασποράς με την πόλη μας, μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και άλλων εκδηλώσεων, με στόχο τη γνώση, την έρευνα και ανάλυση, την ψυχαγωγία και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως.

Η οικονομική ενίσχυση παλιννοστούντων.

Η ανάπτυξη σχέσεων με ομοειδείς φορείς του εσωτερικού.

Η προώθηση της ειρήνης.

Η δημιουργία Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κέντρου του Ελληνισμού.

Στις δραστηριότητές του θα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις (συζητήσεις, ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, αφιερώματα, συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές παραστάσεις κ.α.).

Η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου. Συγκέντρωση λαογραφικού εν γένει υλικού (όπως κειμήλια και ενθυμήματα) από περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο Ελληνισμός. Ταξινόμηση και έκθεση σε μόνιμη βάση του υλικού αυτού.

Έκδοση καταλόγων του μουσειακού υλικού και άλλων αντικειμένων – αντιγράφων προς πώληση, τα δε έσοδα θα διατίθενται για τη συντήρηση του Μουσείου. Ο εμπλουτισμός του Μουσείου δύναται να γίνεται μέσω δωρεών, αγορών και ανταλλαγών.

Η δημιουργία Πινακοθήκης. Συγκέντρωση πινάκων ζωγραφικής, χαρακτικής και άλλων τεχνοτροπιών. Ταξινόμηση και έκθεση αυτών. Έκδοση καταλόγου πινάκων.  

Η δημιουργία Βιβλιοθήκης. Συγκέντρωση βιβλίων με θέμα τον Ελληνισμό κατ’ εξοχήν (ιστορικά, λαογραφικά, γεωγραφικά, λογοτεχνικά, κ.α.). Ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης θα γίνεται μέσω δωρεών, αγορών και ανταλλαγών. Ταξινόμηση και καταλογογράφηση υλικού σύμφωνα με διεθνείς κανόνες. Έκδοση καταλόγου.

Η δημιουργία Αρχείου. Συγκέντρωση εγγράφων που αφορούν τον Ελληνισμό, χειρογράφων και κωδικών. Έγγραφα προσφύγων. Σύνταξη αρχείου με μάρτυρες και πληροφορίες προσφύγων και άλλων Ελλήνων της διασποράς. Αρχείο φωτογραφικό (καταγραφή αφηγήσεων, πληροφοριών, τραγουδιών κ.α.). Αρχείο έντυπου υλικού (αφίσες, προκηρύξεις, χάρτες κ.λπ.).

Η δημιουργία Τμήματος εκδόσεων. Σύνταξη, εκτύπωση και έκδοση εκδόσεων του Ιδρύματος δωρεάν με θέμα τον Ελληνισμό της διασποράς. Συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων – καταλόγων κ.λπ. του Λαογραφικού Μουσείου, Πινακοθήκης, Αρχείου κ.λπ. Συγκέντρωση εν γένει και επεξεργασία υλικού για έκδοση, σύνταξη (γλωσσικά, γεωγραφικά, τοπογραφικά κ.α.). Έκδοση βιβλίων με θέμα τη γλώσσα, την ιστορία, θρησκεία, γεωγραφία, λογοτεχνία, λαογραφία, αρχαιολογία, επιστήμη, ειδικές βιβλιογραφίες, την τοπική ιστορία κ.α. Οργάνωση Τυπογραφείου για τη εξυπηρέτηση των εκδοτικών αναγκών του Ιδρύματος.

Η δημιουργία Τμήματος έρευνας του Ελληνισμού. Συγκρότηση ομάδων για τη μελέτη του ξεριζωμένου και μη ελληνισμού της διασποράς από πλευράς γεωγραφικής, ιστορικής, καθημερινής ζωής, κοινωνικής ζωής, οικογενειακών συνθηκών, εορτών, τελετών, αυτοδιοίκησης, πνευματικής ζωής, προγονικών παραδόσεων κ.λπ., με τελικό σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων προς χρήση σε έκδοση του Ιδρύματος.

Η φιλοξενία παλιννοστούντων, εκπροσώπων, αντιπροσώπων, συνέδρων, αποστολών εσωτερικού ή εξωτερικού. Επίσης, φιλοξενία συνεργατών, ερευνητών και άλλων προσωπικοτήτων.

Η διοργάνωση Συνεδρίων – Ημερίδων – Σεμιναρίων – Συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων. Η διοργάνωση Πανελληνίων – Διεθνών Συνεδρίων, συναντήσεων, συμποσίων, ημερίδων και σεμιναρίων. Η διοργάνωση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, η έκδοση μελετών, πρακτικών και άλλων συγγραφικών έργων, η δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων επιστημονικής συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς με στόχο την προώθηση και διοργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ερευνών και εκδηλώσεων, η έκδοση επιμορφωτικών, επιστημονικών, λογοτεχνικών, κ.λπ. βιβλίων & περιοδικών, η (σε συνεργασία με δημόσιους οργανισμούς ή υπηρεσίες) δημιουργία ομάδων ή ατόμων που θα διδάσκουν σε σχολεία ή ομάδες νέων (λογοτεχνία, καλές τέχνες), βραβεύσεις, υποτροφίες κ.λπ.

Η αγορά κινητής και ακίνητης περιουσίας ή η ενοικίαση ακινήτων και ανέγερση κτιρίων για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Η δημιουργία θεάτρου και Πολιτιστικού Κέντρου με χώρους κατάλληλους για τη στέγαση των ανωτέρω δραστηριοτήτων, ως και για τη διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων, συναντήσεων κ.λπ. Η δημιουργία ομάδων ή συλλόγων φίλων του άνω δημοτικού ιδρύματος. Και κάθε άλλη δραστηριότητα ικανή και πρόσφορη για την επίτευξη του άνω σκοπού.

Η παραγωγή, αναπαραγωγή και εκμετάλλευση των πάσης φύσεως οπτικοακουστικών μέσων ήχου και εικόνας ή ήχου, όπως επίσης η εκμετάλλευση, η χρήση των πάσης φύσεως νέων τεχνολογιών δια της συμμετοχής ή συνεργασίας σε διάφορα προγράμματα, μέσω των οποίων θα εξυπηρετούνται και θα διαδίδονται οι σκοποί του Ιδρύματος.

Διαβάστε αναλυτικά στοιχεία για το Π.Π.Ι.Ε.Δ. και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου” στην επίσημη σελίδα του ιδρύματος: https://ppied-museumfx.gr/museum/