Nea Filadelfia 23°C Clear/Sunny

Ο πανηγυρικός λόγος του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννη Τομπούλογλου, την 25η Μαρτίου 224

Σεβασμιώτατε, Άγιοι Πατέρες, κύριοι πολιτευτές, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι
και προπάντων, αγαπητά μου παιδιά, νέοι και νέες της πόλης μας,

Εορτάζουμε σήμερα τη μεγαλύτερη ώρα του Νέου Ελληνισμού. Τη διπλή γιορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δηλαδή το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου και της έναρξης του Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Εορτάζουμε σήμερα την ώρα που το Γένος των Ελλήνων, μετά από 4 αιώνες δουλείας και ταπείνωσης, σήκωσε το κεφάλι του, πήρε τ’ άρματα και διεκδίκησε το μεγαλύτερο αγαθό της ζωής για έναν άνθρωπο: Την Ελευθερία του.

Οι Έλληνες της εποχής, δεν συμβιβάστηκαν με τις δήθεν φιλειρηνικές αντιλήψεις που σε ένα βαθμό υπάρχουν και σήμερα.

Δεν είπαν «Πού να σκοτωνόμαστε τώρα; Ας ζήσουμε τη ζωούλα μας κι ας είμαστε κάτω από τον ζυγό των Τούρκων».

Όχι.

Οι Έλληνες κλέφτες κι αρματολοί, θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την Ελευθερία του Έθνους, για την Ελευθερία των παιδιών και των εγγονών τους, για τη δική μας Ελευθερία, κάνοντας πράξη το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Αυτό ήταν το μεγάλο τους ιδανικό. Η Λευτεριά!

Για τη Λευτεριά έπεσε στο Μανιάκι ο Παπαφλέσσας, για τη Λευτεριά θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο ο Θανάσης Διάκος, για τη Λευτεριά έπεσε ο Καραϊσκάκης και όλοι όσοι πότισαν με το αίμα τους την ελληνική γη.

Σήμερα έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια ελεύθερη κι ανεξάρτητη χώρα, σε μια ελεύθερη κοινωνία όπου ο καθένας λέει και κάνει αυτό που θέλει, εντός των πλαισίων του νόμου, φυσικά.

Οπότε, γεννιέται το ερώτημα: «Ποιο νόημα έχει σήμερα να τιμούμε το 1821; Ιστορία ξέρουμε και μαθαίνουμε στα σχολεία. Γιατί να έχουμε ξεχωριστή επέτειο για την Ελληνική Επανάσταση;»

Νομίζω ότι δυο είναι οι κύριοι λόγοι, για τους οποίους επιβάλλεται να εορτάζουμε τον ξεσηκωμό του 1821, την Ελληνική Παλιγγενεσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας.

Ο πρώτος λόγος είναι αυτονόητος: Οφείλουμε δόξα και τιμή σε όσους θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η φράση λέγεται σχεδόν σε κάθε πανηγυρική ομιλία, αλλά είμαι επίσης βέβαιος ότι αυτή η φράση, ότι δηλαδή «κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι» είναι υποχρέωσή μας να ακούγεται κάθε χρόνο, στο διηνεκές.

Ο δεύτερος λόγος που πρέπει να τιμούμε με λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις την 25η Μαρτίου, είναι η προσήλωση εκείνων των ανθρώπων στο ιδανικό της Ελευθερίας.

Η φράση που ακούστηκε από τα χείλη του παπά στην αδούλωτη Μάνη, όταν ξέσπασε η Επανάσταση, «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» δηλαδή «δίνε μάχες για τα ιδανικά σου» είναι ένα πανανθρώπινο μήνυμα που διαπερνά το χρόνο και γίνεται αιώνιο.

«Δίνε μάχες για τα ιδανικά σου». Είναι μια παρότρυνση που θέλω να απευθύνω και σήμερα, με αφορμή τη μεγάλη επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σε όλους και όλες εσάς, αγαπητοί μαθητές των σχολείων της πόλης μας.

Σας παροτρύνω με θέρμη, να έχετε ιδανικά στη ζωή σας και να δίνετε μάχες γι αυτά.

Ζούμε σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας, άρα είστε ελεύθεροι να έχετε τα δικά σας ιδανικά, όπως εσείς τα αντιλαμβάνεστε και τα ιεραρχείτε.

Κι αφού κατασταλάξετε στα ιδανικά σας, στις αξίες που για εσάς πρέπει να κυριαρχούν στη ζωή, να είστε έτοιμοι να δίνετε μάχες για αυτά.

Να τα υπερασπίζεστε με κάθε τίμημα.

Να δίνετε κάθε στιγμή που αναπνέετε, νόημα και αξία στη ζωή σας.

Αυτή είναι η διπλή κληρονομιά των Αγωνιστών του ’21 προς όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, άρα και προς τη δική μας και τη δική σας, των νεοτέρων: Πρώτα να τιμούμε τη μνήμη τους γιατί χάρη σε αυτούς έχουμε τη ζωή που έχουμε, αλλιώς θα ήμασταν ακόμα σκλάβοι, δούλοι, χωρίς να μπορούμε ούτε γνώμη να έχουμε, ούτε το βιός μας να χαιρόμαστε, ούτε να αναπνέουμε ελεύθερα.

Και μετά, να ακολουθούμε αυτά τα φωτεινά παραδείγματα, που έβαλαν ιδανικό, και σκοπό της ζωής τους την Ελευθερία της Ελλάδος και των Ελλήνων, και θυσιάστηκαν γι αυτό.

Η σκυτάλη της ζωής και της Ελλάδας, περνά σιγά- σιγά από τα χέρια της δικής μου γενιάς, στη δική σας, αγαπητά μου παιδιά. Έρχεται η ώρα σας να φτιάξετε εσείς τη δική σας ζωή και την Ελλάδα μας, όπως εσείς θέλετε, όπως εσείς ονειρεύεστε.

Το μήνυμα το ’21 προς εσάς είναι «μην ξεχνάτε τα όνειρά σας, μην τα απαρνιέστε. Δεν είστε φτερά στον άνεμο. Διαλέξτε ποια ζωή θέλετε να ζήσετε και κάνετέ την πράξη. Όπως οι αγωνιστές του Μωριά, της Ρούμελης, των νησιών μας, έκαναν πράξη το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ζήσετε σε όλο της το μεγαλείο τη σημερινή, ξεχωριστή ημέρα και κλείνω την ομιλία μου με έναν στίχο του μεγάλου μας ποιητή, του Κωστή Παλαμά, την οποία αφιερώνω σε καθένα και καθεμιά από εσάς, μαθητές των σχολείων της πόλης μας:

Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες ὅ,τι εἶστε μὴν ξεχνᾶτε,
δὲν εἶστε ἀπὸ τὰ χέρια σας μονάχα, ὄχι. Χρωστᾶτε

καὶ σὲ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν,θὰ ‘ρθοῦνε, θὰ περάσουν.

Κριτές, θὰ μᾶς δικάσουν, οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί.»

Σας ευχαριστώ